tiistai 3. maaliskuuta 2015

Sairastamisesta ja lääkkeistä

Olen joutunut olemaan sairaslomalla jo useamman kuukauden.Syynä on krooninen sairauteni,joka välillä äityy akuutiksi..Silloin on pakko jäädä saikulle ja keskittyä itsensä hoitamiseen.Toisaalta sairauden oltua remissio vaiheessa-tuskin muistan sitä.Nyt olen kuitenkin päättänyt muistuttaa itseäni sairaudestani päivittäin.Se on vaan pakko.Nämä akuutit ovat kohdallani niin hankalasti hoidettavia ja joudun syömään kovia lääkkeitä.

Stressi, kiire, epäsäännöllinen ruokarytmi ja vähäiset yöunet vaikuttavat akuutin puhkeamiseen.Kotona ollessa on ollut aikaa paneutua näihin seikkoihin ja kiinnittää huomiota omaan hyvinvointiin/tervehtymiseen.Joogaan olen tutustunut viime kuukausina ja olen huomannut sen sopivan hyvin-myös kuntouttavana liikuntamuotona.Lenkkeilyä ja kahvakuulaa olen tehnyt voinnin mukaan.Tavoitteena on pitää yleiskunto suht hyvänä, että työhön paluu olisi helpompaa.Ruoka-aineita olen miettinyt paljonkin ja yritän löytää itselleni sopivan ruokavalion.Se on kyllä hankalaa,kun ei ole mitään yleispätevää ohjetta.Ajattelin selvittää onko meilläpäin mahdollisuutta saada ravitsemusterapeutin ohjeistusta asiaan.
Lääkkeitä on tullut napsittua koko talvi.Monenlaista ja vähän disperiiniä vahvempaa;)
Kortisoni isoilla annoksilla aiheutti minulle mm. ylienergisyyttä ja vei yöunet.Muutaman tunnin yöunien jälkeen olin valmis siivoamaan ja järjestelemään kaappeja.Lukemaan ja kutomaan..Sellaisia hiljaisia harrasteita mitä nyt perheellinen voi yöaikaan tehdä. Onneksi perhe on pitkämielinen sairasteluni kanssa,eikä kukaan olen pahalla maininnut öisistä hiippailuistani.Nyt on kaapit ym.talossa järjestyksessä ja lääkkeen annostusta on voitu pienentää,joten olokin on normalisoitunut.
Rinnalle jouduttiin ottamaan vielä astetta vahvempi lääke, jonka otan kerran viikossa.Haittavaikutuksia on pitkä rivi. Itselläni olen huomannut päänsärkyä(siihen voi ottaa lääkettä :)) ja seuraavan päivän kovan väsymyksen.Viime sunnuntaina otin tuon lääkkeen ja pitkien yöunien jälkeen väsytti kuitenkin koko ajan.Niinpä torkuin eilisen päivän ja yöunille menin klo 20. Tänä aamuna olikin sitten ihana herätä,kun väsymys oli väistynyt.Aamupalan jälkeen tehtiin pojan kanssa lenkki ja osallistuin joogatunnille (yoogaia)

Lääkkeiden haittavaikutuksista huolimatta olen kiitollinen näistä lääkkeistä.Ne parantavat ja pitävät hengissä.Estolääkitys pitää rajumman sairastelun poissa pitkiäkin aikoja.Kunhan muut asiat on elämässä hallussa.Nyt näyttää siltä,että lääkkeistä on saatu odotettua vastetta.. Joten kevättä kohti mennään ihan positiivisin mielin.

Onneksi pystyn liikkumaan ja olemaan välillä "ihmisten ilmoilla" Muuten voisi kyllä alkaa ahdistamaan..pitkä sairasloma ja kotona oleminen.
Tänään kuskaan lomalaisia leffaan ja huomenna taidetaan suunnata mökille.

Tällainen postaus tällä kertaa..Vähän vaihtelua kakku ja pullakuviin :D
Eipä niistä kukaan jaksa aina innostua,itseäkin kyllästyttää..
Siksi välillä astetta vakavampaa asiaa.

Ihanaa lomaviikkoa lomailijoille ja muille muuten vaan
reipasta mieltä!

Anne

12 kommenttia:

 1. Sairastelu on aina ikävää ja jollain tavalla kai pelottavaakin... Loistava juttu,että lääkkeet kuitenkin auttavat. Toivon sinulle kevätaurinkoa ja iloista mieltä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!Sitä iloista mieltä tulee perheeltä,ystäviltä ja tietenkin kivoista blogeista <3
   Kyllä sairastaminen välillä on pelottanut..Monet tunnepuolen asiat on pitänyt käydä läpi.Mutta elämään kuuluu monenlaista.Sen olen ymmärtänyt jo kauan sitten.

   Poista
 2. Hei Anne!
  Sairastelu on aina kurjaa ja olen itse kokenut samansuuntaista.Onneksi meillä Suomessa saa oikeaa hoitoa kohtuullisesti ja järjestelmä toimiin suht mukavasti.
  Sairastumisen myötä voi menettää tosi paljon ja se on aina kriisi ihmisen elämässä.
  Postauksesi on ihanan rehellinen ja koskettava. Perhe, ystävät ja mielekäs tekeminen ovat voimavaroja joiden avulla jaksa taistella.
  Oikein paljon tsemppiä ja jaksamista elämääsi. Lämpimin ajatuksin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena ja kiitos paljon ♡ Kyllä,olen samaa mieltä..hyvin hoituu terveyspalvelut suomessa.Ei mitään valittamista.Nopeasti saan aina yhteyden omalääkäriin ja lääkityksen alkuun,jos tilanne niin vaatii.Samoin työterveyshuolto on toiminut ilman pitkiä odotuksia.Sairaalajaksoista ei mitään moitittavaa.Siellä on hyvässä hoidossa ja hyvissä käsissa.Sairastatuminen tuo todellakin monenlaista mietittävää mm.työasiat.Onneksi on hyviä ystäviä.Heidän kanssa puidaan asioita eestaas..Ja perhe on kyllä hienosti tukena,silloin kun itselläni on veto pois.Hommat hoituu ja voin levähtää.
   Diagnoosista on jo vuosia,joten asiat on ehtinyt jollain lailla selkiintymään.Pitkiä,oireettomia jaksoja on onneksi välillä.Silloin voin sairastelut lähes unohtaa.

   Poista
 3. Voi ei Anne ja sairastelu ylipäänsä verottaa yleiskuntoa ja tulee vielä kaiken kukkuraksi kierre. Todella kurja kuulla ja jaksat aina niin valoisana kirjoitella ja kommentoida.

  Sinulle hirmuisesti parantavia halauksia ja ajatuksia. Tuntuu kliseeltä kirjoittaa noin, mutta kolme flunssaa tänä talvena, yksi kesti 5vkoa, niin tiedän jo, että ne veti mielen maahan, saatikka sinun krooninen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia ♡ Positiivinen asenteeni on varmasti iso asia jaksamisessani sairastamisen kanssa.Kirjoittelen ja kommentoin kun jaksan/viitsin.Tämä bloggailu tuo kyllä paljon iloa kotipäiviin.En yhtään vähättele toisten sairasteluja.Vaikka flunssaa..Sekin on pitkittyessään tosi kurjaa.Ja nyt täälläpäin on liikkeellä vatsatautia..Harmi,kun vielä loma-aikaan.Onneksi ollaan vielä siltä säästytty.
   Sairauden kanssa mennään,kun ei muuta voi.Onneksi voi kuitenkin omilla valinnoilla oloa helpottaa.Ja välillä on myös pitkiä hyviä jaksoja :)

   Poista
 4. Tsemppiä ja voimia - ja hyvä kuulla, että lääkkeistä on apua! Ja hienoa, että olet löytänyt uusia itsehoitokeinoja - toivottavasti saat vielä ravintoneuvojan apua sen oikean ruokavalionkin kanssa.
  Valoa tähän maaliskuuhun sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Lady ♡ Sivuoireet kestää,kun lääkkeet tepsii ja nyt näyttää jo vähän valoisammalta se asia.Jooga tuntuu nyt tässä elämän vaiheessa olevan nappivalinta.Samoin uiminen.Tuossa ruokapuolessa tarvisin kyllä asiantuntijan apua,sitä selvitän lähipäivinä. Aurinkoista maaliskuuta myös sinulle!

   Poista
 5. Toivottavasti akuuttivaiheesi on lääkkeiden avulla pian voitettu. Jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!Sitä toivon itsekkin..ja samalla saisi lääkkeitä hieman vähemmäksi..

   Poista
 6. No onpa kurjaa :(. Mutta samalla hyvä kuulla, että lääkkeistä on apua. Ja toivottavasti myös kevätaurinko alkaisi kohta paistaa ja piristää mieltä.

  Toivon, että pian helpottaa ja pääset taas takaisin normielämään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka ♡ Kyllä lääkkeet ovat alkaneet tepsimään ja tauti näyttäis olevan tältä erää taltutettu(toivon kovasti) Joulukuusta asti on yrietty löytää sopiva lääkitys,joten nyt tuntuu tosi hyvältä.Ja tänään paistoi aurinko niin keväisesti :)

   Poista