keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Selviytymiskeinoja sairastamiseen

Vuosia vatsaongelmista kärsineenä ja kroonisesti sairaana yritän löytää  helpotusta olooni. Ruokavalio on tietenkin iso vaikuttava asia suolistoon mutta tähän sairauteen ei ole yhtä oikeaa ruokavaliota. Itse olen kantapään kautta ja vertaistuen voimalla huomannut, että gluteenittomuus/maidottomuus sopivat parhaiten. Lisäksi pyrin noudattamaan fodmap-ruokavaliota, josta olen huomannut vatsani pitävän.

Isoin ongelma on kuitenkin sokeri. Pidän makeasta..etenkin kakut teen seurana maistuisi päivittäin. Sokeria yritän pikkuhiljaa vähentää, vaikka kokonaan ei aio siitä luopua.

Tämän päivän aterioita:
kiivi-banaanituorepuuro, ohje täällä.

Marjasmoothie: marjoja, banaania, kaurajuomaa, "kaurajogurttia"
 Lounas: savulohisalaatti

Tarkoitus olisi pärjäillä käytössä olevilla lääkkeillä (kaikki ei ole kuvassa.)
En myöskään mieltäni pahoittasi, jos  lääkkeitä pystyisi joskus vähentämään.

Lukeminen auttaa onneksi moneen..Tällä hetkellä luen tuota Linda Olssonin "Sisar talossani"
Olssonin kirjoista olen kovasti pitänyt ja niitä on tullut luettua useampi.

Liikunta auttaa myös jaksamaan sairastelua ja kipuja..Salilla käyn säännöllisesti, lenkillä lähes päivittäin ja jooga kuuluu päivärutiineihin.

Tärkein on kuitenkin lepo. Kunnon yöunet ja levähdykset päivisin pitävät stressin aisoissa.
Tämäkin asia on ollut minulle hankala, sillä löytäisin niin helposti jotain mielekkäämpää tekemistä levähtämisen sijaan.
Olen kuitenkin käsittänyt, että tässä asiassa ei ole vaihtoehtoja.
Nukkumaan on mentävä ajoissa.

Onko sinulla jokin ruokavalio, jota joudut/haluat noudattaa?

Päikkärit on otettu ja ulkona paistaa..taitaa olla pikkulenkin paikka :)

Mukavia helmikuun päiviä,
Anne

7 kommenttia:

 1. Voi ei sinua, on kauheaa, kun joutuu miettimään syömisiään ja kärsii kivuista. Henkilökohtaisesti tulisi välttää hiilihydraatteja ja juoda vain laktoositonta maitoa, saan vehnästä ja maidosta, kermasta ym. kauheita mahakipuja. Eilenkin söin hodarin ja kärsin koko illan pahasta olosta. Eli tulisi kyllä kuunnella kehoaan. <3

  Zemppiä ihana Anne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Tiia♡ Näinhän se,omiin tuntemuksiin pitäisi luottaa ja tehdä muutoksia parempaan..Mutta ne leivokset ja suklaa..hankala vastustaa;) Onneksi on sushi,sopii mullekin!(jee!!)

   Poista
 2. Tiedän niin sun tunteen. Olisikohan noin kuusi vuotta sitten tammikuu kun yht äkkiä elämääni tuli käännekohta. Siitä alkoi mahani alamäki enkä tarkoita kasvavaa mahareppua vaan se ainainen kipu ja tuska. Maha on kuin pallo ja jos ei muuta tuskaa ole niin ainakin kaikki ruoka-aineet pierettää. Alkoholi on suurin ongelma joka onkin jäänyt aikoja sitten pois kokonaan. Pahimmat mahakivut aiheuttavat paniikkikohtauksia ja senpä vuoksi en enää harrasta baarissa vietettyä sosiaalista elämää. No se ei toki haittaa, eipä sinne niin kovasti ole himoakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nanni♡ Vatsaongelmat tuntuvat olevan melko yleisiä..ja hankaloittavat kyllä sosiaalista kanssakäymistä. Itse olen alkoholin poistanut listalta jo 1,5 vuotta sitten. Se on kyllä ollut pelkkää plussaa ja paljon helpompi hylättävä kuin esim.ihanat leivokset:)

   Poista
  2. Hoitajan ammatissa olen huomannut, että tätä samaa vaivaa on niin monella suomalaisella tai jotain vatsavaivaa yleensäkin. Itse olen joutunut jättämään alkoholin pois joskus noin 5vuotta sitten eikä sitä suuremmin ole kaivannutkaan. joskus otan lasin viiniä ja se riittää.

   Poista
 3. Voi ei, tsemppiä kovasti! Minä olen armoton sokerihiiri ja sitä haluaisin oppia vähentämään, koska se tekisi koko kropalle varmasti hyvää. Mutta kokonaan en minäkään halua siitä luopua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos♡ Pieniä muutoksia olen tuon sokerin suhteen tehnyt..Smoothiet maistuu ja lievittää makean tuskaa. Mutta välillä hyvä leivos tai pala suklaata on kyllä paikallaan:)

   Poista